Φίλα με…

Το φιλί είναι μία από τις πιο ισχυρές ενδείξεις αγάπης προς τους σημαντικούς μας ανθρώπους. Πέρα όμως από το να δείχνουμε την αγάπη μας στο φιλί έχει πολλαπλά οφέλη και για την σωματική και ψυχική μας υγεία.

  • Ένα φιλί προκαλεί την έκκληση δύο πολύ σημαντικών ορμονών στον οργανισμό μας της σεροτονίνης και της οξυτοκίνης. Αυτές οι ορμόνες και κατ’ επέκταση το φιλί ενισχύουν άμεσα την καλή μας διάθεση ! Ένα φιλί είναι σαν μία τονωτική ένεση χαράς!
  • Μεταξύ των συντρόφων το φιλί ενισχύει πολύ το μεταξύ τους δεσμό,  αυξάνοντας τα επίπεδα οικειότητας και εγγύτητας μέσα στη σχέση . Κατ ‘ επέκταση οι δύο σύντροφοι αισθάνονται πολύ περισσότερο κοντά ο ένας τον άλλον και δεμένοι μεταξύ τους.
  • Το φιλί αυξάνει την αυτοεκτίμησή και την αυτοπεποίθηση τόσο μεταξύ των συντρόφων αλλά και στα παιδιά εφόσον εκτός από ένδειξη αγάπης εκ μέρους των γονέων ένα φιλί σημαίνει αποδοχή και αυξάνει την αίσθησή ασφαλείας .
  • Το φιλί ανακουφίζει όχι μόνο τον ψυχικό πόνο αλλά και τον σωματικό. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται στο σώμα μας με ένα φιλί περιορίζουν και ανακουφίζουν σημαντικά τον σωματικό πόνο επιδρώντας κατασταλτικά στους υποδοχείς του πόνου στον εγκέφαλο μας .
  • Ένα φιλί μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνειτην υγεία της καρδιάς μας μειώνοντας σημαντικά το φυσικό στρες που υφίσταται σε καθημερινή βάση καρδιά μας.
  • Ένα φιλί την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα! Το φιλί ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ιώσεων καθώς ενισχύει την παραγωγή συγκεκριμένων αντισωμάτων ( IgA)  . Κατά τον ίδιο τρόπο βοηθάει στην καταπολέμηση αλλεργιών μειώνοντας την παραγωγή αντισωμάτων IgE και μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης στο σώμα μας.
  • Ένα φιλί βελτιώνει τη στοματική υγιεινή.  Και όμως ένα φιλί οδηγεί στην έκκριση σιέλου η οποία απελευθερώνει συγκεκριμένα ένζυμα στο στόμα μας τα οποία σκοτώνουν ανεπιθύμητα μικρόβια και καταπολεμούν την πλάκα!
  • Ένα φιλί βελτιώνει σημαντικά τη διάθεσή μας και μειώνει τα επίπεδα στρες στη ζωή μας.  Ένα φιλί μας κάνει πιο ενεργητικούς και περισσότερο αποδοτικούς στην καθημερινή ζωή μας.
  • Τέλος το φιλί κινητοποιεί 34 μυς του προσώπου και 112 οπίσθιους μυς ,  κάτι που κάνει το πρόσωπό μας πιο εκφραστικό και άρα πιο αποτελεσματικό στην καθημερινή μας επικοινωνία.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσουμε τα πολλαπλά οφέλη ενός φίλου είναι το φιλί μας να είναι γεμάτο  αληθινή αγάπη και πάθος!