Διαζύγιο και παιδιά

«Μέχρι να μαςχωρίσει ο θάνατος»είναι ο όρκοςαγάπης όλα τα νεόνυμφα ζευγάριαδίνουν ενώπιον του θεού και των συγγενών. Όρκος αιώνιας αγάπης που δίνουν μεταξύτους με το όνειρο και την ελπίδα ότι θα ζήσουν και θα γεράσουν μαζί .

Μερικές φορές όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο καλά ή τουλάχιστον όπως είχε φανταστεί το ζευγάρι και τότε έρχεται το διαζύγιο να λύσει την συνύπαρξη των δύο συντρόφων. Το διαζύγιοείναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση για την οικογένεια και εμποτισμένημε έντονα και αρνητικά συναισθήματα όπως πόνο, θλίψη, φόβο,ενοχή, ματαίωση, απογοήτευση και θυμό . Πέρα από την δύσκολήσυναισθηματική φάση των γονιών τα πράγματα περιπλέκονται ακόμαπιο πολύ όταν υπάρχουν και παιδιά. Οι επιπτώσεις του είναι αρκετέςκαι έντονες για τα παιδιά και για αυτό το διαζύγιο θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση του ζευγαριού.

Όταν λοιπόν δεν υπάρχει άλλη λύση και το διαζύγιο είναι μονόδρομοςτότε καλό θα ήταν οι γονείς – το ζευγάρι να φροντίσουν ώστε να γίνεικάτω από τις καλύτερες συνθήκες . Οι γονείς χρειάζεται να ανακοινώσουν από κοινού στα παιδιά τους την απόφαση τους να χωρίσουν με ειλικρίνεια και να τους εξηγήσουν με απλό και κατανοητότρόπο τι συμβαίνει. Καλό είναι να αποφύγουν τα μυστικά γιατί φυσικάτα παιδιά αντιλαμβάνονται τα πάντα (όσο καλοί ηθοποιοί και να είναι οι γονείς) και αυτό επιτείνει το άγχος τους και γιγαντώνει το φόβο τους.Είναι σημαντικό οι γονείς να μην δίνουν αντικρουόμενες και αντιφατικές εξηγήσεις στα παιδιά και φυσικά να μην κατηγορούν οένας τον άλλον .

Τα παιδιά ειδικά όταν είναι μικρά είναι αρκετά εγωκεντρικά με αποτέλεσμα, όχι μόνο να ερμηνεύουν το οτιδήποτε γίνεται με επίκεντρο τον εαυτό τους, αλλά και να θεωρούν ότι είναι τόσοπαντοδύναμα ώστε να μπορούν  να προκαλέσουν ή να ελέγξουν τηνέκβαση όλων των καταστάσεων. Έτσι τα παιδιά νιώθουν μεγάλεςενοχές θεωρώντας ότι έκαναν κάτι λάθος ή ότι δεν είναι αρκετά καλάκαι γι’ αυτό χωρίζουν οι γονείς . Κατά αυτόν τον τρόποαντιλαμβάνονται το διαζύγιο σαν εγκατάλειψη και απόρριψη με αποτέλεσμα να κατακλύζονται από έντονο φόβο και αρνητικάσυναισθήματα. Σε αυτή τη φάση οι γονείς είναι σημαντικό να επιτρέψουν την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων του παιδιού,να το παρηγορήσουν, να καθησυχάσουν τους φόβους του και φυσικάνα διαβεβαιώσουν το παιδί ότι δεν είναι υπεύθυνο για αυτήν τους την απόφαση .

Σε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση του διαζυγίου ο έναςσύντροφος πρέπει να προστατεύσει και να διαφυλάξει την καλή εικόνατου άλλου στα μάτια του παιδιού τους. Οι γονείς προϋπάρχουν ωςζευγάρι και το διαζύγιο αφορά το ζευγάρι των συζύγων και όχι το ζευγάρι των γονιών , αυτή η διαπίστωση είναι σημαντική,  αφενός για τα παιδιά καθώς τα βοηθάει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειταινα χάσουν τους γονείς τους και αφετέρου για τους γονείς καθώς τουςβοηθάει να συνειδητοποιήσουν ότι το διαζύγιο είναι κάτι προσωπικόκαι δεν αφορά τα παιδιά τους . Έτσι θα προστατεύσουν τα παιδιά τουςαπό την προσωπική τους διαμάχη καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικόνα μην τα εμπλέξουν σε αυτή την διαδικασία και να αποφύγουν τη δημιουργία συμμαχιών μεταξύ τους. Οι γονείς χρειάζεται να διαβεβαιώσουν τα παιδιά τους ότι το διαζύγιο αφορά μόνο τη συμβίωσή τους,  ότι θα εξακολουθήσουν να είναι γονείς και ότι φυσικάθα συνεχίσουν να αγαπούν τα παιδιά. Μπορεί για τους γονείς αυτά να είναι δεδομένα για τα παιδιά όμως δεν είναι καθόλου δεδομένα .

Το διαζύγιο συνεπάγεται με πάρα πολλές αλλαγές κάτι που επιτείνει τοάγχος των παιδιών,  για αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για τιςεπερχόμενες αλλαγές( πχ. αλλαγή σπιτιού).  Είναι σημαντικό να συζητάνε με τα παιδιά τους για το τι πρόκειται να συμβεί και να επιτρέπουν στα παιδιά να εκφράσουν τη γνώμη τους .Σε αυτόν τον κυκεώνα αλλαγών ανακουφίζει κάπως τα παιδιά να αισθάνονταικάποιο μικρό έλεγχο της κατάστασης. Οι γονείς χρειάζεται να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στη ζωή των παιδιών τους και ο γονιόςπου φεύγει να επισκέπτεται με συνέπεια τα παιδιά του.  Όλη η επαφήκαι η συνδιαλλαγή των μελών μεταξύ τους να είναι σταθερή και ασφαλής.

 

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς είναι απαραίτητο να σεβαστούν ο έναςτον άλλον και να μη χρησιμοποιήσουν για κανέναν λόγο και με κανέναν τρόπο τα παιδιά τους στη μεταξύ τους διαμάχη. Το διαζύγιοείναι μια δύσκολη φάση και για τους γονείς – για το ζευγάρι και είναισημαντικό να διαχειριστούν τις δυσκολίες τους και να φροντίσουν την δύσκολη συναισθηματική τους κατάσταση.  Τέλος το ζευγάρι καλό είναινα καταλήγει στο διαζύγιο αφού έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για διαπραγμάτευση και για συμφιλίωση όχι μόνο για να διατηρήσουν την οικογένεια αλλά  και για να εξελίξουν τη σχέση τους και να εξελιχθούνκαι οι ίδιοι ως άνθρωποι μέσα από αυτή την διαδικασία .