Μανούλες, θηλάστε τα παιδιά σας!!

Πέρα από την αξεπέραστη διατροφική του αξία ο θηλασμός είναι απαραίτητος για την ψυχική υγεία του βρέφους και για την δόμηση μιας καλής σχέσης μεταξύ μητέρας και βρέφους . Ίσως ο θηλασμός να μην είναι πάντα μια ευχάριστη διαδικασία για τη μητέρα,  κάποιες φορές πονάει και κάποιες άλλες είναι άβολος , ωστόσο τα οφέλη ακολουθούν το βρέφος για όλη του τη ζωή.

Ο θηλασμός ομαλοποιεί πολύ τη μετάβαση από τον τοκετό στη μητρότητα και ενισχύει σημαντικά τα θετικά συναισθήματα της μητέρας απέναντι στον βρέφος της. Αρκετές έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν με θετικότερο τρόπο την περίοδο της λοχείας και έχουν μειωμένα ποσοστά εμφάνισης αρνητικών συναισθημάτων, όπως θλίψης και έντονο θυμό και ακόμη λιγότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν ή να κακομεταχειριστούν το βρέφος τους . Κατά τη διάρκεια του θηλασμού διεγείρονται σημαντικές ορμόνες (προλακτίνη ,ωκυτοκίνη) οι οποίες καταστέλλουν τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος της μητέρας,  την βοηθούν να έχει καλή διάθεση και να κοιμάται πιο ήρεμα τα βράδια.  Η καλή διάθεση και ψυχική ηρεμία της μητέρας συμβάλλει στη διατήρηση του καλού κλίματος μέσα στην οικογένεια, κάτι που είναι απαραίτητο για όλα τα μέλη της οικογένειας .

Ακόμη πιο ευεργετικός είναι ο θηλασμός για το βρέφος καθώς συμβάλλει στην γνωστική ανάπτυξη, στην κινητική, στην ψυχική και συναισθηματική εξέλιξη του βρέφους.  Πλήθος ερευνών δείχνουν ότι τα βρέφη που έχουν λάβει αρκούντως καλό θηλασμό τείνουν είναι πιο ήρεμα, πιο χαρούμενα και να έχουν πιο ανεπτυγμένες κινητικές και γνωστικές δεξιότητες από βρέφη με ανεπαρκή ή καθόλου θηλασμό . Κατά τη διάρκεια του θηλασμού η πιο σημαντική ίσως λειτουργία που επιτελείται είναι το χτίσιμο ενός ισχυρού δεσμού μεταξύ της μητέρας και του βρέφους της.  Μέσα από τη διαδικασία του θηλασμού το βρέφος συνδέεται με τη μητέρα του και αναγνωρίζει την ύπαρξη του βλέποντας το είδωλό του να καθρεφτίζεται στα μάτια της μητέρας του.  Μέσα από το κράτημα της μητέρας το βρέφος αντιλαμβάνεται το σώμα του νιώθει αποδεκτό και ασφαλές .

Πρόκειται για μία μαγική σύνδεση μεταξύ των δύο η οποία οδηγεί σε ασφαλή προσκόλληση και καθορίζει την ποιότητα της σχέσης μεταξύ μητέρας και βρέφους για όλη τους τη ζωή . Τα βρέφη με επαρκή θηλασμό και ποσοτικά και ποιοτικά εξελίσσονται σε ανεξάρτητα και αυτόνομα παιδιά και αργότερα σε ανεξάρτητους και αυτόνομους ενήλικες .

 

Ο θηλασμός χρειάζεται να γίνεται κάτω από καλές συνθήκες ώστε να αυξάνεται η ευχαρίστηση και η σύνδεση και για τους δύο.  Η κάθε μανούλα μπορεί να φροντίσει ώστε ο φωτισμός και η θερμοκρασία στο δωμάτιο να την κάνουμε νιώθει άνετα. Κατά τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να βρει και μια θέση ,  καρέκλα η πολυθρόνα ώστε να κάθεται όσο το δυνατόν πιο αναπαυτικά γίνεται. Το βρέφος κατά τη διάρκεια του θηλασμού αντιλαμβάνεται πλήρως τη συναισθηματική κατάσταση και κυρίως τις εντάσεις της μητέρας,  οπότε είναι σημαντικό η μητέρα να είναι ήρεμη και να νιώθει ωραία διάρκεια του θηλασμού . Η στιγμή του θηλασμού είναι μία ιδιαίτερη στιγμή , όποτε χρειάζεται να αφοσιωθείτε σε αυτό και να μην κάνετε άλλα πράγματα ταυτόχρονα γιατί το μωρό σας όπως έχετε ήδη καταλάβει απαιτεί όλη την προσοχή σας!  Απλά κρατήστε το με τρυφερότητα,  κοιτάζετε το συνεχώς τα μάτια ,  μπορείτε να το ψιθυρίζεται πόσο πολύ χαίρεστε που ήρθε στη ζωή σας , αφεθείτε στα αυθόρμητα συναισθήματα σας και απλά απολαύστε τη στιγμή !